Loading...

Online izdanje Jazz Fest Sarajevo od 19. do 21. novembra

Online

Jazz Fest Sarajevo ove godine predstavlja posebno festivalsko izdanje koje će publici od 19. do 21. novembra omogućiti da koncerte međunarodnih i domaćih umjetnika prati besplatno putem društvenih mreža i platformi, na zvaničnoj Facebook stranici i YouTube kanalu Jazz Festa.

XXIV Jazz Fest Sarajevo otvoriće u četvrtak, 19. novembra u 21 h bosanskohercegovački pijanista Adis Sirbubalo solo koncertom snimljenim u sarajevskoj Vijećnici, na kojem će predstaviti repertoar tradicionalnih pjesama Bosne i Hercegovine i vlastitih, autorskih kompozicija, najavili su iz direkcije Jazz Festa. Kako se navodi u saopštenju, to je premijerno predstavljanje samostalnog rada tog muzičara koji je rezidentni umjetnik XXIV Jazz Festa.

Sirbubalo će zajedno sa Zaninom Berbićem i zatvoriti ovogodišnji festival takođe izvodeći tradicionalni repertoar. Sirbubalov solo koncert iz Vijećnice imaće u četvrtak u 23 h i TV premijeru na Face TV.

Isti dan u 21:40 h publika će moći pogledati i koncert iranskog virtuoznog umjetnika Kayhana Kalhora (Kajhan Kalhor), višestruko nominovanog za nagradu Grammy koju je osvojio 2017. godine za najbolji world music album sa Silkroad Ensembleom čiji je član i kompozitor.

Kalhorovo izvođenje na kemenčeu, tradicionalnom iranskom žičanom instrumentu, i njegove fascinantne improvizacije imale su krucijalan značaj za popularizaciju persijske muzike na zapadu. Kayhan Kalhor je majstor klasične persijske muzike. Koncert kojim se premijerno predstavlja na Jazz Festu snimljen je u jednoj od najvažnijih koncertnih dvorana Evrope, amsterdamskom Bimhuisu.

Linkovi za praćenje koncerata biće dostupni na web stranici, YouTube kanalu i Facebook stranici FB JAZZ FEST a više informacija o ovogodišnjem festivalu može se naći na JAZZ FEST 

Izvor: JAZZ FEST

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}