Loading...

Na prodaju kuća u Londonu u kojoj su živjeli Artur Rembo i Pol Verlen

London

U Londonu je na prodaju kuća u kojoj su svoju burnu vezu imali francuski pjesnici Artur Rembo i Pol Verlen, prenijela je agencija Frans pres i dodala da bi ta prodaja mogla da ugrozi raniji plan da kuća bude pretvorena u umjetničko zdanje.

Velikani poezije 19. vijeka su u toj kući na sjeveru Londona živjeli nekoliko mjeseci 1873. godine. Njihova strastvena veza opisana je na velikom ekranu u filmu "Total Eclipse" (Potpuno pomračenje) iz 1995. godine. U tom ostvarenju Leonardo di Kaprio glumi Remboa, a Dejvid Tjulis Verlena.

Kuća u gregorijanskom stilu je procijenjena na 1,75 miliona funti (oko dva miliona eura). Njen sadašnji vlasnik Majkl Korbi, koji je najavio prodaju, ranije je rekao da podržava projekat da kuća bude pretvorena u "zdanje poezije" otvoreno za posjetioce i kulturna dešavanja. Toj kući je ranije prijetilo rušenje zbog projekta jednog investitora da izgradi male kuće. Mnogi umjetnici su se tada pobunili, a među njima su bili pisac Džulijan Barns i rok zvijezda Peti Smit.

Verlen (1844-1896), čuveni je francuski pisac i pesnik simbolizma, koji se u književnosti pojavio zbirkom pesama "Saturnijske pesme". Rembo (1954-1891) je bio predstavnik pokreta dekadencije i imao je jak uticaj na savremenu književnost, muziku i umjetnost. Autor je čuvene pesme "Pijani brod" i sve pjesme koje su ušle u antologiju francuske književnosti napisane su za vreme tinejdžerskog doba pjesnika.

Izvor: N1

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}