Loading...

Završen Dječji 17. Festival “Vezeni most 2020” – “Mali princ” prvi put u Crnoj Gori

Razne lokacije

Ovogodišnji Međunarodni dječji festival “Vezeni most”, manifestacija književnosti za djecu i umjetnosti namijenjene djecu i mladima, završen je na svečan način – uručivanjem nagrada “Mali princ” za najbolju dječiju knjigu objevljenu 2019. godine u regionu. Uzbuđenje je bilo veće nego ikada do sada – dogodilo se prvi put u 17 godina održavanja ovog festivala da su, bodovanjem članova žirija, tri knjige na kraju imale isti broj poena. To su knjige “Djevojčica Tara i čarobno drvo”, Žarka Vučinića (Crna Gora), “Zmaj ispod Starog grada”, Krunoslava Mikulana (Hrvatska) i “Drama u podrumu gospođe Joje”, Dejana Aleksića (Srbija). Prema propozicijama sve tri knjige su ravnopravni osvajači ovogodišnje nagrade “Mali princ”. Tako, ovo najveće regionalno priznanje prvi put putuje i u Crnu Goru, crnogorskom piscu Žarku Vučiniću.

“Mali princ” je na završnoj svečanosti uručen i ovogodišnjem dobitniku za stvaralački doprinos zarvoju dječije književnosti u Bosni i Hercegovini, Rizi Džafiću, književniku i dugodišnjem istraživaču u oblasti tog književnog roda, jednom od osnivača katedre za dječju književnost na Pedagoškom fakultetu u Bihaću.

Inače, za nagradu su, pored dobitnika, bili nominirani još i sljedeće knjige i autori: PRIČE ČAROBNE ŠUME, Fuada Tabaka i HVATAČ ZVIJEZDA I DRUGI SANJARI, Zejćira Hasića, (BiH), ZUBATOREPATI STVOR, Velimira Ralevića, (Crna Gora), SAN LJETNJE NOĆI, Zorana Ferića (Hrvatska) i ROĐEN KAO ZMAJ, Dragana Hamovića (Srbija).

Iako organizovan u najnepovoljnijim uslovima do sada, organizatori su ponosni da su “Vezeni most”, ne samo sačuvali od “urušavanja”, nego njegovim programima učinili da bude još čvršći i postojaniji, još vitalniji i bogatiji, da, čak i u doba opasnosti od kovida, nastavi zračiti svojim humanističkim porukama umjetnosti, optimizma, prijateljstva i međukulturne saradnje.

Svi planirani programi održani su na način kako ih je publika navikla vidjeti u proteklih 16 godina. U Bosanskom kulturnom centru održana je svečanost otvaranja Festivala i otvorena izuzetno bogata izložba ilustracija velikog majstora Omera Berbera, proveden je konkurs za literarne radove osnovaca iz regiona kojima su uručene nagrade na priredbi pod simboličnim nazivom “Oni dolaze”, u tuzlanskoj biblioteci na posebnoj svečanosti, predstavljen ovogodišnji dobitnik nagrade “Mali princ”, književnik Rizo Džafić i održan književni program pod nazivom “Veče malih prinčeva”, u kome su učestvovali dosadašnji dobitnici nagrade “Mali princ” Rizo Džafić, Šimo Ešić, Zejćir Hasić i Muhidin Šarić, u dvodnevnim programima pod naslovom “Biseri iz školjke” predstavljeno je šest novih dječjih knjiga objavljenih između dva festivala (“Biserna školjka”, Sonje Škobić, “Kad su oblaci širili jedra”, Razije Buharalije, “Hvatač zvijezda i drugi sanjari”, Zejćira Hasića, “Bila gospođa Klara”, Šime Ešića, “I kad porasteš”, Ismeta Bekrića i “Cvjetna priča”, Zdravke Marjanović), pod nazivom “Sve niče iz priče” održano je osam književnih susreta u bibliotekama Tuzlanskog kantona i Društvenom domu u Kiseljaku, gdje je priređena i “Vesela pričaonica – književna radionica” sa pjesnikom Šimom Ešićem. U tim programima, pored gore pomenutih, učestvovali su pisci Safet Berbić, Meša Đedović, Kemal Handan, Šefik Husagić, Bajruzin Hajro Planjac, Selmir Pajazetović, Fahrudin Sinanović, Nura Suljkanović i profesori Renata Bagarić, Zlatan Mujkić i dr Vildana Pečenković. Jedini program koji je organiziran i izveden online, bio je “Kreativni maraton”, koji je vodila profesorica Edukacijskog i rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli, dr Edina Šarić. U tome, ali u već pomenutim programima, u manjim grupama uz sav oprez od opasnosti po zdravlje, učestvovali su učenici osnovnih škola Banovići, Lukavac, Srebrenik, Živinice, Područne škole Dobrnja i Srednje muzičke škole Tuzla.

Međunarodni dječiji festival «Vezeni most» se, inače, ove godine održan 17. put, jedina je manifestacija te vrste u Bosni i Hercegovini i jedna od značajnijih u regionu. Organizator je Udruženje prijatelja knjige “Mali princ” Tuzla, u raznovrsnim programskim aktivnostima i sadržajima svake godine se animira više hiljada mališana i dvadesetak umjetnika, a nagrada «Mali princ» najznačajnije je regionalno priznanje za dječiju knjigu.

O knjizi “Djevojčica Tara i čarobno drvo”

„Djevojčica Tara i čarobno drvo“ književnika Žarka Vučinića, člana Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i mlade je njegov četvrti dječiji roman, a objavila ga je izdavačka kuća „Gligorije Dijak“ iz Podgorice 2019. godine.  To je moderna ekološka bajka o borbi za čistiju Planetu i djecu uči osnovama koncepta “svijet bez otpada” (“Zero Waste”). Knjiga je štampana ekološkim bojama na recikliranom papiru i opisuje negativne pojave društva koje se ogledaju u prevelikom korišćenju plastike, promoviše vunu kao prirodni materijal i značaj mudrog postupanja sa prirodom kao osnove održivog razvoja.

Posebnost romana je i to što se njegovi glavni likovi: djevojčica Tara, dječak Timotije i životinje (jež, vrana, žabac, magarac) prave od vune. Ove lutke se od nedavno plasiraju na svjetsko tržište, a heklaju ih vrijedne pletilje iz Berana okupljene u društveno preduzeće „Znuggle“.

Sa ciljem promovisanja mladih talenata Crne Gore, ilustracije za knjigu su uradile učenice II i III razreda obrazovnog programa Grafički dizajner iz Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ sa Cetinja, pod mentorstvom nastavnice Ane Knežević, školske 2018/2019.

Žarko Vučinić je poznat po nagrađivanoj ekološkoj trilogiji o puhu Đorđu koju čine knjige: „Čudesni svijet puha Đorđa“ i „Puh Đorđe i duhovi triftara“ i „Puh Đorđe u zamci Spiridona Ledenog“.

Kao šumarski inženjer i ambasador djece svijeta kreator je koncepta „Priroda, djeca, mašta – učimo uz puha Đorđa“ čiji je cilj povratak djece prirodi, koji je promovisao pred više od 7000 mališana iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Žarko Vučinić je i ćlan Komisije za obrazovanje i komunikaciju IUCN-a, (Međunarodne unije za zaštitu prirode).

Pored najprestižnije regionalne nagrade „Mali princ“, knjiga „Djevojčica Tara i čarobno drvo“ dobila je i nagradu Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade za najbolju knjigu u 2019. godini, kao i nagradu „Lukijan Mušički“,  književnog kluba “Sunčani breg“ iz Beograda. Knjiga je izašla i na engleskom jeziku uz pomoć preduzeća „Znuggle“, pa se našla i u domovima mladih širom svijeta.

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}