Loading...

U Đardinima priređena izložba

Đardini

Centralni paviljon čuvenih Đardina – prelijepog venecijanskog vrta u kojem se više od 120 godina prepoznatljivo smjenjuju maštovite i šarmantne nacionalne umjetničke postavke venecijanskih bijenala – ovoga puta domaćin je jedinstvene izložbe, različite od svega što je decenijama tu moglo da se vidi. Virus korona odložio je ovogodišnju arhitektonsku smotru, ali ovaj prostor nije ostao pust.

Organizatori ove umjetničke manifestacije, koja pod svojim okriljem okuplja pored pomenute arhitekture, prije svega savremenu umjetnost, ali i film, pozorište, muziku i ples, osmislili su svojevrstan omaž svim do sada održanim bijenalima postavkom na kojoj su istaknuti njihovi najvažniji momenti. Njeni kustosi su – što je takođe kuriozitet – direktori svih šest umjetničkih oblasti, njih predvodi Roberto Ćikuto, predsjednik Venecijanskog bijenala, a sav bogat i zanimljiv materijal, između ostalog i dokumentarni, potiče iz bijenalske istorijske arhive, ali i internacionalnih i nacionalnih arhiva država učesnica.

Izložba koja će se tu nalaziti do 8. decembra privukla je paženju medija, pa je na portalu „Artnews” publici ponuđen izbor od desetak najkontroverznijih sekvenci iz oblasti likovne umjetnosti koje su obilježile ovu smotru, počev od osnivanja 1895. godine, kada je u Veneciji održana prva internacionalna umjetnička izložba. Pomenute najkontroverznije sekvence možete pogledati na linku: Artnews.com

Fotografija, izvor: FELIX HÖRHAGER/PICTURE-ALLIANCE/DPA/AP IMAGES

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}