Loading...

Pangolin haljina predstavljena na festivalu Ars Electronica

Linz

Upečatljiva haljina, koja je spoj umjetnosti i tehnologija, predstavljena je sredinom septembra na festivalu Ars Electronica u Lincu (Austrija).

Haljina je rezultat saradnje istraživača sa Univerziteta Johannes Kepler Linz (JKU), programera u kompaniji za medicinsko inženjerstvo G.tec i modnog dizajnera Anouk Wipprechta. Poznata pod nazivom Pangolin, haljina sadrži 1.024 pojedinačne elektrode na glavi postavljene u 64 grupe od 16. One otkrivaju električne signale koji dolaze iz mozga. Podaci sa ovih senzora se kombinuju, analiziraju i pretvaraju u boje prikazane sa 32 Neopikel LED diode i 32 servo upravljane vage, stvarajući tjelesnu vizuelizaciju nervne aktivnosti.

Najveći tehnički napredak je u novom prilagođenom čipu povezanom na svaku elektrodu. Za haljinu Pangolin, svaka grupa elektroda i čipova bila je postavljena na šestostranu pločicu, a glava korisnika - u ovom slučaju, Megi Gin iz Austrije, bila je prekriveni pločicama. Sljedeći korak u tehnološkom nizu pružio je austrijski komercijalni BCI programer i proizvođač, G.tec. G.tec je donio svoje iskustvo u analiziranju neuronskih signala, integrisanju i tumačenju podataka koji dolaze sa pločica. Samu haljinu kreirao je dizajner Anouk Wipprecht.

Saradnja na izradi haljine Pangolin započela je krajem prošle godine i nastavila se uprkos problematičnoj situaciji i ograničenjima zbog korona virusa. Iako su se timovi JKU i G.tec nalazili u Austriji, Wipprecht živi na Floridi, koja je teško pogođena virusom. Za austrijske timove to je značilo ozbiljno ograničen pristup njihovim laboratorijama, ali mogli su poslati četiri senzorska modula Wipprechtu dok je radio na dizajnu haljine. Kompletna haljina je tek u avgustu stigla u Austriju na završno testiranje.

Tim koji je formirao Pangolina haljinu se nada da će stvoriti još jednu iteraciju haljine, ovog puta koristeći senzore u potpuno bežičnom režimu. 

Fotografije, izvor: Yanni de Melo i Sarah Breinbauer

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}