Loading...

Nobelova nagrada za književnost Luizi Glik

Kembriž, Masačusets

Nobelova nagrada za književnost za 2020. godinu dodijeljena je američkoj pjesnikinji Luiz Glik, saopštila je danas Švedska akademija za književnost.

Luiz Glik je dobila nagradu „zbog njenog nepogrješivog pjesničkog glasa koji strogom ljepotom čini individualno postojanje univerzalnim”. Ona je 16. žena koja je osvojila Nobelovu nagradu, kao i prva američka državljanka koja je osvojila ovu nagradu u posljednjih 27 godina otkako je Toni Morison uzela nagradu 1993. godine.

Rođena je 1943. godine u Njujorku, a danas živi u Kembrižu, Masačusetsu. Pored toga što se bavi pisanjem, ona je i profesor engleskog jezika na Univerzitetu Jejl.

U jednoj od najhvaljenijih zbirki laureatkinje Luiz Glik, „Divlji iris“ (1992), ona opisuje čudesni povratak života poslije zime u pjesmi „Visibaba”.

Ovogodišnja laureatkinja za književnost Luiz Glik debitovala je 1968. godine sa „Prvorođenjem” i ubrzo je proglašena jednom od najistaknutijih pjesnikinja američke savremene književnosti. Objavila je dvanaest pjesničkih zbirki i nekoliko tomova eseja o poeziji.

Njene radove odlikuje težnja ka jasnoći. Djetinjstvo i porodični život, bliski odnosi sa roditeljima i braćom i sestrama, tema je koja je kod nje ostala centralna. Ispred Švedske akademije za književnost istakli su i da ona „traži univerzalno i u tom procesu crpi inspiraciju iz mitova i klasičnih motiva, koji su prisutni u većini njenih djela”.

„Averno” (2006) je majstorska zbirka, vizionarska interpretacija mita o Perzefoninom silasku u pakao, u zatočeništvo Hada, boga smrti, rekli su iz ove ustanove.

Inače, ova pjesnikina je od tadašnjeg predsjednika SAD-a Baraka Obame dobila i Nacionalnu humanitarnu medalju za 2015. godinu.

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}