Loading...

“Dani evropske baštine“ u Podgorici

Razne lokacije

NVO Dječiji edukativni centar Pčelica i Osnovna škola „21.maj“ u saradnji sa Ministarstvom kulture po prvi put organizuju manifestaciju “Dani evropske baštine” koji se održavaju od 28. septembra do 2. oktobra u Podgorici.

Program manifestacije “Dani evropske bastine” obuhvata edukativne radionice o našem narodnom i umjetničkom stvaralaštvu za djecu, organizovanje online porodičnih večeri društvenih igara i postavljanje info tabli o istoriji osnovnih škola u Podgorici u izlozima dječijih radnji i knjižara.

Projekat  “Tragamo za prošlošću u pisanim djelima” je projekat koji obuhvata dvije aktivnosti.  “Naše narodno i umjetničko stvaralaštvo” koje će se održazi u gradskoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici za djecu uzrasta 7-14 godina, u ponedjeljak 28.septembra u 10 časova. Ugostićemo našeg  dječijeg stvaraoca, Slobodana Beću Došljaka i Nevenu Mrvaljević koja će govoriti stihove dječijih pjesama mlade pesnikinje Lare Šćekić. Naši gosti čitaće djeci poeziju Dragana Radulovića, poznatog crnogorskog djecijeg pisca i pjesnika. Posvjetićemo pažnju i Ezopovim Basnama, a Bećo Došljak će im predstaviti svoje zagonetke i kratke pjesme. Na ovaj način djeca će upoznati narodna i umjetnička djela naše zemlje, ali i velikana dječijeg pjesništva kao što je Ezop. Broj djece koja mogu prisustvovati ovom događaju je ograničen zbog pandemije, učešće besplatno, uz prethodne prijave na mail dec.pcelica@gmail.com .

Drugi dio aktivnosti, “U svijetu bajki”, biće organizovan u Osnovnoj školi “21.maj” u Podgorici u petak 2.oktobra od 9 časova, uz poštovanje svih mjera NKT-a. Na ovim radionica, voditeljka radionice uvešče djecu u svijet poznatih svjetskih bajki, čitaće zajedno kraće verzije ovih velikih svjetskih književnih djela koja traju generacijama, da bi na kraju djeca dobila zadatke da izmjene kraj bajke, ili neki njen segment.

Članovi NVO DEC Pčelica koji pohađaju školu u Podgorici, dobiće zadatke da istraže istoriju svoje škole i napišu eseje o školama nekada i sada. Njihovi radovi naćiće se u izlozima dječijih radnji u Podgorici u period od 1. do 7.oktobra.

Sva djeca Crne Gore imaće priliku da učestvuju u online  izazovu da 28. ili 29.septembra u svojim domovima organizuju veče društvenih igara i pošalju fotografije, koje će biti objavljene u posebnom albumu na društvenim mrežama NVO DEC Pčelica. Cilj ove aktivnosti je da podstakne  porodice da kvalitetno provode svoje vrijeme, da se djeca pred početak školske godine, i nakon dugog i stresnog perioda, opuste i uživaju u porodičnoj atmosferi. Porodica je osnovna jedinica svakog društva, te se kao takva od davnina njeguje i podržava. Djeca i roditelji će uživati u ispunjenju ovog zadatka, a pregledajući fotografije drugih učesnika dobiće ideju i motivaciju da češće organizuju iste ili slične večeri koje će obogatiti njihovu vezu i odnose.

Sve aktivnosti su besplatne, organizovaće se uz poštovanje mjera NKT-a, a o svim detaljima informacije se mogu dobiti putem broja 069407834 ili www.nvopcelica.blogspot.com

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}