Loading...

Projekat 'Slušaj, uči, maštaj': Edukacija i podsticanje kulturnog razvoja djece i mladih sa senzornim smetnjama

Razne lokacije

Slušaj, uči, maštaj projekat je koji je uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i saradnju Resursnog centra za djecu i mlade 'Podgorica', kreirala i realizovala glumica Anđela Radović.

Sva djeca sa senzornim, ali i drugim smetnjama biće bogatija za nešto više od 50 naslova pjesama, priča, pripovjetki, bajki, basni... Veliki broj naslova sadrži i interaktivni dio, koji ima za cilj da djeca na zabavan način nauče nešto novo, ali i razvijaju maštu i kreativnost, kao i da budu podstaknuti na samostalno razmišljanje.

Odabrani su oni naslovi koji svojom sadržinom i poukom odgovaraju uzrastu djece u osnovnim školama, a tu su se našle priče o prijateljstvu, porodici, životinjama, ljubavi, umjetnosti… 

Neke od njih su:

Naočare moga đeda i Neću da porastem – Dragan Radulović
Bunar – Ćamil Sijarić
Cvrčak traži sunce – Branko Ćopić
Imanje – Nikola Lopičić
Ženidba kralja Vukašina – narodna epska pjesma
Kornjača I zec – basna
Bobilj i Druškan – Sergej Jesenjin
Carevo novo odijelo – H.K.Andersen
Proljeće – Vitomir Nikolić
Aska i vuk – Ivo Andrić
Ikona – Risto Ratković
Pismo mojoj učiteljici – Vitomir Nikolić
Biljarda – Leso Ivanović

Prema UNESCO-vom izvještaju, jedno od desetoro djece ima fizičku ili mentalnu smetnju koja ograničava njihovu sposobnost da se služe standardnim načinom učenja i obrazovanja. Kako je pravo na učenje i obrazovanje jedno od osnovnih dječijih prava, a za slabovidu i slijepu djecu često predstavlja izazov, rodila se ideja za ovaj projekat.

U njegovom fokusu je upotreba audio medija u obrazovanju i edukaciji slijepe i djece sa oštećenjem vida, u razvijanju njihovog samopuzdanja i samostalnosti, ali i ne manje značajno - kao podsticaj na kulturni razvoj i razvoj mašte.

Autorka projekta i glumica Anđela Radović kaže da je posebno zadovoljstvo kada može da svojom umjetnošću doprinese da se napravi barem jedan korak u prevazilaženju prepreka koje se svakodnevno nalaze kako pred djecom sa senzornim smetnjama, tako i njihovim roditeljima i nastavnicima.

Nesumnjiv je značaj ovog medija u razvoju inkluzivnog obrazovanja, koji je jedan od postavljenih prioriteta reforme obrazovanja u Crnoj Gori.

Audio knjige su pristupačne i lake za korišćenje, djeci zanimljive i živopisne, a uz interaktivni dio koji sadrži veliki broj naslova, djeca će aktivno učestvovati u samoj realizaciji.

Snimanje je uspješno realizovano, i u narednim danima, nakon finalne tehničke obrade, sav snimljeni materijal biće objavljen na sajtu Resursnog centra za djecu i mlade 'Podgorica'. (http://www.resursnicentarpg.me/)

Realizacija ovog projekta ne bi bila moguća bez podrške i saradnje direktorice Resursnog centra Mirjane Popović, Marijane Antonijević, profesorice crnogorskog jezika i književnosti, kao i Tonija Koletića, koordinatora asistivne tehnologije.

Anđela Radović glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Branimira Popovića, a pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}