Loading...

Projekat „Bravo Bravissimo“

Kulturni centar „Nikola Đurković“

Projekat „BRAVO BRAVISSIMO“, čiji je nosilac SOCIETA MUSICALE ORCHESTRA E CORO SAN MARCO (IT), podržan je sa 199,632.00 eura u kategoriji- projekti saradnje manjeg obima, na pozivu Kreativne Evrope-Podrška projektima evropske saradnje 2020.

Projekat je okupio evropske organizacije gdje spadaju: JU KULTURNI CENTAR „NIKOLA ĐURKOVIĆ“ KOTOR (ME), ASSOCIATION DES AGENCES DE LA DEMOCRATIE LOCALE (FR), MUNICIPIO DE LOUSADA (PT) I THEATRO AEROPLOIO-ENA THEATRO GIAPIADIA (EL).

„Bravo Bravissimo“ je projekat posvećen mladim ljudima, koji se žele baviti nasljeđem lika i djela kompozitora Gioachina Rossinija. Njegovo stvaralaštvo obogatilo je evropsku muzičku kulturu i podstaklo umjetnike da se u ovim modernim vremenima bave njegovim muzičkim identitetom.

Projekat je poseban i po tome što objedinjava ljude različitih socijalnih statusa, kreirajući osoben evropski identitet.

Cilj projekta „Bravo Bravissimo“ je dvojak: s jedne strane, on nastoji ojačati opšti osjećaj pripadanja zajedničkom evropskom prostoru kroz Rossinijev život i umjetničko naslijeđe, dok s druge strane, promoviše kulturno nasljeđe kao izvor inspiracije za umjetničko stvaralaštvo i inovacije usmjerene ka mladim talentima u polju promocije ove umjetnosti.

„Bravo Bravissimo“ se posebno fokusira na međuregionalnu i multukulturalnu mobilnost i razvoj njene publike, u smislu pristupačnosti i kulture kao osnovnog segmenta njene društvene inkluzije. Odabrani mladi umjetnici će učestvovati u zajedničkom, umjetničkom procesu punih 12 mjeseci, koliko traje projekat za razvoj ove opersko-pozorišne predstave, u kojoj će ponovo oživjeti najznačajnije partiture iz čuvenih Rossinijevih djela. U svakoj fazi projekta partneri će sprovoditi određene aktivnosti na podizanju svijesti o projektu, sve do završnog događaja, koji će se održati u Parizu, gdje je Rossini živio do svoje smrti.

“Projekat umnogome će koristiti mladim umjetnicima u usponu, pružajući im jedinstvenu priliku za profesionalno usavršavanje. Takođe, konceptualno je značajan za lokalne zajednice u cjelini, sa posebnim naglaskom na aktivno učešće djece i mladih kroz rad u savremeno osmišljenim interdiciplinarnim radionicama”, saopšteno je danas Radio Kotoru iz JU Kulturni centar “Nikola Đurković”.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}