Loading...

Stara razglednica otkriva gdje je Van Gog slikao svoje posljednje djelo

Over Žiroaz

Veliki umjetnik Van Gog slikao je samo nekoliko sati prije smrti 29. jula 1890. godine - a sada se čini da tačno znamo i gdje, zahvaljujući otkriću istorijske razglednice bicikliste na Rue Daubigni u Over Žiroazu, gradiću koji se nalazi 20 milja sjeverno od Pariza, gde je Van Gog proveo svoje posljednje dane.

Vjerovatnu lokaciju gdje je nastala slika „Korijenje stabala" pronašao je Vuter van der Ven, naučni direktor Instituta Van Gog.

Jedna devedesetčetvorogodišnja Francuskinja posudila je Vuter van der Ven svoju zbirku istorijskih razglednica za njegovo istraživanje. U početku nije primijetio prethodno navedeno a što je otkrio tokom karantina, kod kuće u Strazburu u Francuskoj. Svoje nalaze je predočio Muzeju Van Goga u Amsterdamu, gdje su stručnjaci sproveli komparativnu analizu slike, razglednice i samog brežuljka.

"Svaki element ove misteriozne slike može se objasniti posmatranjem razglednice i lokacije: Oblik obronka, korijenje, sastav zemlje i prisustvo strmog krečnjačkog dijela," navodi se u izjavi Muzeja Van Gog u Amsterdamu.

Nakon što su u Francuskoj ublažene mjere o zabrani kretanja zbog korona virusa, Vuter van der Ven je u maju otputovao u Over Žiroaz kako bi utvrdio postoji li mjesto sa fotografije. Tom prilikom je otkrio da je taj dio puta udaljen oko 500 metara od gostionice Auberge Ravouk. Najveće stablo drveta na slici i fotografiji je još uvijek bilo tamo.

U utorak, 28. jula su direktor Van Gog Muzeja, Emilie Gordenker i Vilijam van Gog, praunuk Van Gogovog brata Tea, svečanošću obiljeležili 130. godišnjicu Van Gogove smrti ceremonijom upravo na ovom mjestu u Over Žiroazu. Tom prilikom je podignuta spomen ploča koja predstavlja istorijski značaj umjetnosti inače neupadljivih korijena stabala.

„To što je ovo posljednje umjetničko djelo čini ga još izuzetnijim, pa čak i dramatičnijim“, rekao je Teio Meedendorp, istraživač u Van Gogovom Muzeju. "Mora da je često prolazio pored mjesta, odlazeći do polja koja se protežu iza dvorca Auvers, gde je slikao nekoliko puta tokom posljednje nedelje svog života."

Dugo se raspravljalo o tome koja je Van Gogova slika bila posljednja. U pismu Andreas Bonger, zet Tea van Goga, opisao je kako je umjetnik „ujutro prije smrti" naslikao šumsku scenu, punu sunca i života. To pismo je korišćeno u prilog tvrdnji da je Korenje stabala bilo Van Gogovo posljednje umjetničko djelo.

Na osnovu razglednice, Vuter van der Ven vjeruje da je Van Gog na toj slici radio samo nekoliko sati prije smrti.

„Sunčeva svetlost koju je slikao Van Gog ukazuje da su poslednji potezi četkice naslikani krajem popodneva, što pruža više informacija o toku ovog dramatičnog dana koji se završio njegovim samoubistvom", kaže Vuter van der Ven.

Fotografije: arthénon

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}