Loading...

Velika Britanija ulaže u kulturu

Velika Britanija

Dok Velika Britanija polako počinje da izlazi iz strogog karantina i poslije tri i po mjeseca pod pandemijskim ključem ustanove kulture u ovoj zemlji, najpre muzeji i galerije, počinju da otvaraju vrata, svode se i računi o tome koliki su gubici u ovom sektoru. A oni su toliki da je stanje alarmantno pa je vlada odlučila da uloži 1,57 milijardi funti kako bi se pomoglo pozorištima, galerijama, nezavisnim bioskopima i drugim institucijama kulture i zaštitile baštine od pandemijske krize.

Kako prenosi „Ekonomik tajms” paket uključuje hitne subvencije i jeftine zajmove, a mjera na koju se britanska država odlučila motivisana je i time što ovaj atraktivan i za svaku zemlju važan sektor, koji je istovremeno finansijski vrlo ranjiv, zapošljava više od 700.000 ljudi.

Ova najveća jednokratna finansijska injekcijau britansku kulturu u istoriji desila se nakon što je čuveno Glob pozorište objavilo još u maju da bi bez pomoći moglo da se zauvijek zatvori i nedavnog apela više od 1.500 zaposlenih u kulturi. Među njima su se našli i Ed Širan i Rolingstonsi, a traženo je da zvaničnici spasu muzičku industriju od sunovrata, pa neki mediji vide i direktnu vezu između tih događaja.

Kako je saopšteno, mnogi su već primili određena sredstva kako bi preživjeli prvi udar koji je prošao ali se pokazalo da to nije bilo dovoljno i da su problemi ozbiljniji nego što se pretpostavljalo.

„Naša umjetnost i kultura su duša nacije, oni čine našu zemlju velikom. Razumijem ozbiljne izazove sa kojima se susreću stvaraoci i mi moramo da zaštitimo i sačuvamo sve što možemo zarad budućnosti”, ocjena je Olivera Daudena, britanskog sekretara za kulturu.

Odluku o pomoći pozdravili su i sa olakšanjem dočekali mnogi ostrvski umjetnici, među njima reagovao je i ser Sajmon Retl, prvi čovjek Londonskog simfonijskog orkestra.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}