Loading...

Izložba Sretka Divljana u galeriji ULUS

Galerija ULUS

U četvrtak, 16. jula, u galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije, ul. Knez Mihailova 37, Beograd, biće otvorena izložba slika Sretka Divljana, pod nazivom „Kruna“.

Sretko Divljan pripada onoj generaciji umjetnika koja je umjetničke vještine učila od Miodraga Rogića, Stojana Ćelića, Boška Karanovića, istaknutih profesora beogradske Likovne akademije. Aktivni je učesnik na domaćoj likovnoj sceni, što potvrđuje i podatak da je priredio preko pedeset samostalnih izložbi. Od svojih profesionalnih početaka do danas, Divljan njeguje autentičnu likovnu estetiku koju su pojedini likovni kritičari okarakterisali kao „divljanizam“.

Izložene slike nastale su u posljednjih par godina i o njima, u tekstu u katalogu izložbe, pisala je istoričarka umetnosti Slavica Vinčić, koja je između ostalog istakla: „Figure i likovi portretnog tipa, koji se pojavljuju, ne mogu da ponesu ni jedan od poznatih  -  izama, svi oni pripadaju jedinstvenom slikarskom opusu Sretka Divljana. Uprkos oštrim, ponekad geometrizovanim formama, slike toplog, raskošnog kolorita, Brakovski podsjećaju na tradicionalni portret realnih slikanih osoba. Majstorske višefiguralne kompozicije,  izvedene u snažnoj ekspresiji koja kompoziciji slike obezbjeđuje moćnu dinamiku, uporedivu samo sa dinamikom sličnih radova velikih prethodnika Sretka Divljana; Pabla Pikasa, Žorža Braka...

U ukupnom slikarskom stvaralaštvu Sretka Divljana nazire se i komunikacija njegove slike sa svijetom dječjih crteža. Ovo nije puka slučajnost već dio višedecenijskog bavljenja likovnim doživljajem i naučno-psihološkim izražavanjem putem crteža djece predškolskog i nižeg školskog uzrasta kao i analizom unutrašnjeg stanja djeteta, njegovim ponašanjem i odnosom sa okolinom. Na tu temu profesor Sretko Divljan štampao je petnaestak monografija iz oblasti metodike rada sa djecom i razvoju njihove emotivne i likovne inteligencije. Kao profesor likovne kulture u gimnaziji, predavao je i kao redovni profesor metodike nastave likovne kulture na Učiteljskom fakultetu gdje je bio i dekan u nekoliko mandata.

“Izloženim radovima koji su pred nama autor je dao naziv KRUNA, tako spontano određenje nosi sa sobom i izvesna metaforična značenja: danas u ULUS-ovoj galeriji otvaramo izložbu radova nastalih u poslednjih nekoliko godina, - tako ova izložba postaje KRUNA umetnikovog rada. Istovremeno, - Krunom može da se nazove i sveukupno dosadašnje stvaranje Sretka Divljana u trajanju od više decenija, u prilog srpskog krunisanog i nekrunisanog kulturnog nasleđa.“                                            

Biografija:              

Rođen (1946) u Novoj Pazovi. Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1973. godine. Na istom fakultetu magistrirao je 1975. godine. Član je ULUS-a od 1974. godine.

Izlagao na više od 70 kolektivnih izložbi (između ostalog i na Oktobarskom salonu) i priredio preko 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Samostalne izložbe (izbor): 1960. Galerija kulturnog centra, Nova Pazova; 1980. Galerija Kulturnog cеntra, Stutgart, Nemačka; 1981. Galerija Kulturnog centra, Frankfurt, Nemačka; 1981. Galerija Grafički kolektiv, Beograd; 1984. Dom JNA, Novi Sad; 1987. Galerija SKC, Beograd; 1989. Galerija Grafički kolektiv, Beograd; 1990. Galerija  Grafički kolektiv, Beograd; 1990. Kulturni centar, Budimpesta; 1990. Kulturni centar, Beograd; 1993. Galerija Grafički kolektiv, Beograd; 1994. Galerija SULUJ, Beograd; 1995. Galerija ULUS, Beograd; 1997. Galerija Savremene umetnosti, Niš; 1998. Galerija Brukental, Sibiu, Rumunija; 1999. Zavičajni muzej, Jagodina; 2000. Kulturni centar, Niebüll, Nemačka; 2001. Kulturni centar, Hamburg, Nemačka; 2002. Mercedes galerija, Kiel, Nemačka ; 2003. Akademija, Leck, Nemačka; 2003. Kulturni centar, Rendsburg, Nemačka ; 2004. Galerija VS, Novo Mesto, Slovenija; 2005. Kulturni centar, Sombor; 2008. Narodni muzej, Kragujevac; 2009. Centar za kulturu, Banja Luka, BiH; 2010. Univerzitetska galerija, Kragujevac; 2011. Univerzitetska galerija, Kragujevac; 2013. Galerija Grafički kolektiv, Beograd; 2015. Galerija Srbija, Niš;  2015. Galerija  Paviljon u tvrđavi, Niš; 2015. Centar za kulturu, Despotovac, Dani preobraženja; 2016. Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, Beograd. 

Izložba je otvorena do 28. jula 2020. godine.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}