Loading...

Obnova Notr Dama počinje u januaru 2021. godine

Notr Dam

Ublažavanje mjera koje su u Francuskoj bile uvedene zbog pandemije virusa korona omogućilo je nastavak radova na voljenoj pariskoj katedrali Notr Dam, čija bi obnova, kako je najavljeno, trebalo da počne u januaru 2021. godine.

Kako javljaju francuski mediji, 8. juna nastavljen je komplikovan proces uklanjanja skela koje se nalaze na jednom dijelu ove gotske građevine. One nisu skinute poslije požara koji ju je zahvatio u aprilu prošle godine, niti je to učinjeno tokom prethodnih mjeseci, mada je bilo planirano, upravo zbog zdravstvene situacije koja je nastupila širom svijeta i zbog koje nije bilo bezbjedno da stručnjaci pristupe tom složenom poduhvatu. Riječ je o tonama metalnih šipki, mnoge su stopljene uslijed previsokih temperatura nastalih tokom višesatnog trajanja vatrene stihije koju su vatrogasci uspjeli da obuzdaju.

Inače, Parižanima i svima koji se u Parizu nalaze od kraja maja (prvi put od kada je požar ugašen) omogućeno je da priđu bliže ovoj crkvi budući da su tada uklonjene metalne barijere oko trga koji se nalazi ispred njenog pročelja, a što su mnogi doživjeli veoma emotivno.

Fotografija, izvor: EPA-EFE/Ian Langsdon

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}