Loading...

Opera Liceu počela sa radom koncertom za biljke

Opera Liceu

U ponedjeljak, 22. juna, nakon više od tri mjeseca, jedna od najpoznatijih evropskih operskih kuća, Opera Liceu u Barseloni, otvorila je svoja vrata. Zahvaljujući ideji konceptualnog umjetnika, Eugenia Ampudia, 2.292 mjesta u sali pripala su biljkama.

Umjetnički direktor i organizator koncerta, Victor Garcia de Gomar, istakao je za medije da je cilj ovog koncerta podsticanje ljudi na razmišljanje o apsurdnom stanju u kojem su se zatekli za vrijeme izolacije, kada su postali "publika lišena statusa publike". Na probi prije koncerta, Eugenio Ampudio je izjavio: "Priroda je zauzela mjesta koja smo mi ranije oduzeli njoj. Možemo li pokazati više empatije? Započnimo sa umjetnošću i muzikom u velikoj operskoj kući tako što ćemo pozvati prirodu da budu njeni gosti."

Šestominutni koncert na pozornici Liceua prenosio se uživo putem Youtubea, a održali su ga članovi gudačkog kvarteta koji su izveli elegiju "Krizanteme" italijanskog kompozitora Giacoma Puccinija. Prije i nakon izvođenja, članovi kvarteta su se poklonili "publici". Organizatori koncerta su ukazali kako se nadaju da će produkcija poslužiti kao svojevrsna potvrda važnosti umjetnosti, muzike i prirode, kao i putokaz prema povratku uobičajenim aktivnostima nakon pandemije.

Nakon koncerta biljke su poklonjene zdravstvenim radnicima u znak zahvalnosti za njihov trud u posljednjih nekoliko mjeseci.

Fotografija: Lonely planet

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}