Loading...

Pozlaćeni radovi za svemir

Svemir :)

Street art umjetnik i dizajner Tristan Eaton, čiji se radovi nalaze u Muzeju moderne umjetnosti u Los Anđelesu kao dio stalne kolekcije, kreirao je pozlaćene radove za posebnu priliku - odlazak u svemir.

SpaceX je za vikend poslao u svemir prvu letjelicu sa cijelom posadom, a pored njih, ovdje su svoje mjesto našli i Eatonovi najnoviji radovi, čime se on pridružio grupi odabranih koji su poslali svoju umjetnost u svemir. Takvu privilegiju do sada su imali imala Andy Warhol, Trevor Paglen i Robert Rauschenberg.

U pitanju je serija neuništivih pozlaćenih mesinganih tabli, koje u sebi imaju kombinaciju zlata, mesinga i aluminijuma, a urađeni su sa ciljem da dekorišu prostor i prate Crew Dragon, prvu američku posadu koja je u posljednjih deset godina izašla iz atmosfere i koja će doći do Internacionalne stanice, i koju prva privatna letjelica odvodi do tamo.

Svaka tabla iz serije "Human Kind" je dvostrana i predstavlja dualnost čovječanstva, prošlost i budućnost, i ima na sebi veliki broj simbola: šimpanzu sa mladunčetom, pticu u letu, predstavu nuklearne fisije, ispruženu ruku, zvijezde, simbol za mir i pruge američke zastave. Svaki od radova je dizajniran za jednog od pet astronauta koji će se nalaziti u stanici.

Eaton se bavi uličnom umjetnošću od svoje 18 godine. Danas njegovi muralistički pop-kolaži krase zgrade širom svijeta. Na svom instagram profilu - tristaneaton - poručuje: "Uz ljubaznost, nadu i nauku, Čovječanstvo je promijenilo svijet mnogo puta do sada. Za bolju budućnost, to možemo da uradimo opet".

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}