Loading...

Dah posjetilaca Munkovog muzeja uništava sliku "Vrisak"

Munkov muzej

Stanje slavne slika Edvarda Munka, "Vrisak", jedne od najprepoznatljivijih slika iz istorije umjetnosti, pogoršava se. Naučnici koji su izveli detaljnu analizu Munkovog "Vriska" kažu da slika blijedi zbog ljudskog daha. Dok je Munkov muzej u Oslu, gde je djelo izloženo, zatvoren, "Vrisak" uživa u potrebnoj socijalnoj distanci.

Međunarodni tim stručnjaka je, pomoću UV zraka i drugih tehnika, pokušao da istraži razloge za pogoršanje stanja boje na slici. Oni su zaključili da je Munk, vjerovatno slučajno, koristio nečist kadmijum sulfid za žutu boju, koji je veoma osjetljiv na vlažnost te samo od prisustva ljudskog daha može da izblijedi i počne da se ljuspa.

Kao posljedica toga, svijetlo žuta boja koju je umjetnik prvobitno koristio za zalazak sunca u pozadini i u vratnom dijelu modela, postepeno je postala prljavo bijela nijansa, a debeli sloj žute koju je koristio za jezero iznad glave sada se ljuspa. 

Naučnici iz Belgije, Italije, Brazila i SAD objavili su rezultate ovih analiza u žurnalu “Sajens advansis” (Science Advances). Koen Jansen, sa Univerziteta u Antverpenu, savjetovao je da posjetioci Munkovog muzeja u Oslu “ostave prostor da diše”.  Kada ljudi dišu oni prave vlagu i izbacuju hloride tako da, generealno, slikama ne prija da budu previše blizu daha prolaznikâ – rekao je Jansen.

Sem ove verzije "Vriska", u muzeju se nalazi i verzija iz 1893. godine rađena u tehnici pastela na kartonu. Nacionalna galerija u Oslu čuva primjerak iz iste godine, ali rađen u kombinaciji ulja, tempere i pastela na kartonu, dok je četvrta verzija, iz 1895. godine, u privatnom vlasništvu Leona Bleka (kupio ju je 2012. za 120 miliona dolara).

Muzej, koji ne radi od 11. marta, ponovo će biti otvoren 15. juna. 

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}