Loading...

91. Prolećna izložba u Beogradu

Umjetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić”

U subotu, 30. maja u 19h, u Umjetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” Beogradu, biće otvorena tradicionalna 91. Prolećna izložba pod nazivom "Gde budućnost počinje?". Kustoskinja izložbe je istoričarka umjetnosti Mirjana Dragosavljević koja je izložbu koncipirala skupa sa Ujmetničkim savetom ULUS-a.

Uvidom u aktuelnu umjetničku produkciju zadatak kustoskinje je bio da na osnovu javnog konkursa (80% izlagača) i po pozivu (20% izlagača) problemski koncipira i prikaže neke od dominantnih paradigmi i linija razvoja na polju savremene umjetnosti.

Selekcijom radova formirala se kompleksna i višeslojna izložba u čijem je središtu pitanje koje nas ovih nekoliko mjeseci veoma intenzivno zaokuplja, više nego inače, jer neizvijesnost još više zastrašuje u svijetlu najave novih talasa pandemije, recesije neviđenih razmjera, još veće prekarnosti i fragilnosti ljudskog života, a to je - gdje budućnost počinje? Ujedno, izložba predstavlja poziv da se podsjetimo i da osvijestimo u kojoj mjeri su različiti oblici nasilja normalizovani, dominantni i koliko nas višestruko ugrožavaju. S ozbirom na to da je umjetnički rad društveni rad, između ostalog zato što umjetnost ima široke mogućnosti i alate za biljeleženje, kontemplaciju, artikulaciju, reflektovanje i dr. umjetnici kao društveni delatnici imaju odgovornost da ne žmure na postojeće probleme, već da odgovore na ovaj poziv i da nam otvore pogled u nove horizonte potencijalno bolje budućnosti. Izložba se otvara nakon dva mjeseca odlaganja zbog vanrednog stanja u Srbiji i situacije sa širenjem virusa SARS-CoV-2, što je čitavoj postavci i konceptu dalo još jedan veoma važan nivo sagledavanja odnosa i komuniciranja na relaciji priroda i društvo.

Tokom trajanja izložbe, aktivnosti će biti organizovane prema sljedećem kalendaru

30. maja 2020. u 19h, Otvaranje 91. Prolećne izložbe pod nazivom „Gde budućnost počinje?“

Na otvaranju izložbe biće izveden performans „Orijentacija u sto revolucija“, umjetnika Siniše Ilića i Bojana Đorđeva, kao i popunjavanje ankete „Kako žive umjetnice?“, umjetnica Ksenije Đurović i Ane Vuković.

12. jun 2020. u 18h, Lecture-performance „Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama“, umjetnika Vladimira Bjeličića

21. juna 2020. u 13h, Vođenje kroz izložbu kustoskinje Mirjane Dragosavljević i predstavnika Umjetničkog saveta ULUS-a

26. juna 2020 u 18h, Proglašenje nagrade 91. Prolećne izložbe i promocija kataloga.

Završnog dana izložbe biće organizovano javno čitanje „Drame o kraju sveta“, umjetnice Olge Dimitrijević.

Na konkursu za Prolećnu izložbu prijavilo se 174 umjetnika, a Umetnički savet je u saradnji sa kustoskinjom Mirjanom Dragosavljević selektovao radove 57 izlagača, od čega 11 po pozivu kustoskinje. Nekoliko izlagača je zbog tehničkih problema sa novonastalom situacijom otkazalo učešće.

Izlažu: Jelena Aranđelović, Arion Aslani, Boško Atanacković, Marija Bjekić, Vladimir Bjeličić, Olga Dimitrijević, Marion Dedić, Lidija Delić, Grupa Doplgenger, Dušica Dražić, Daniela Fulgosi, Jovan Jović, Siniša Ilić i Bojan Đorđev, Jadran Krnajski, Neda Kovinić, Dragana Kuprešanin, Grupa KURS, Milica Lazarević, Jelena Marjanović, Dejan Marković, Ana Marković, Nikola Marković, Lidija Mićović, Stefanija Mihajlović, Jelena Mijić, Natalija Miladinović, Marko Milić, Darinka Pop-Mitić, Miron Mutaović, Tatjana Janković Nedeljković, Marija Nikolić, Andrea Palašti, Anastasija Pavić, Katarina Popović, Darija S. Radaković, Nikola Radosavljević, Danica Radovanović, Haris Rahić, Nebojša Rakonjac, Vahida Ramujkić, Dušan Savković, Maja Simić, Andrej Sinadinović, Ivana Smiljanić, Luka Knežević – Strika, Anja Tončić, Ranko Travanj, Marija Urošević, Dejan Vasić i Aleksandra Sekulić, Gabriela Vasić, Vesna Vesić, Nenad Zeljić i Ivana Živić.

Ksenija Đurović i Ana Vuković sprovodiće anketu „Kako žive umjetnice?“

Izložba će biti otvorena do 26. juna 2020.

Radno vrijeme Umjetničko paviljona “Cvijeta Zuzorić”:

Utorak – petak: 10-19h

Subota – nedelja: 12-18h

Ponedjeljkom zatvoreno.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}