Loading...

Korisno je za gledaoce danas: film o dvogodišnjoj dobrovoljnoj izolaciji

Njujork

U septembru 1991. godine, četiri muškarca i četiri žene obukli su jarkocrvena odijela. Mahali su masama i oprostili se od vesele publike. Ali njihova misija nije bila na Mjesecu, niti po orbiti. Bili su dio privatno finansiranog projekta zvanog Biosphere 2 i trebalo je da dvije godine budu zaključani u zatvorenoj, samoodrživoj strukturi na površini od 3,14 hektara, a sve u cilju prikupljanja podataka kako bi se pomoglo budućim projektima za Mars i budućnost čovječanstva.

Matt Volf, čiji je novi dokumentarni film Spaceship Earth hronika projekta Biosfera 2, imao je devet godina kada je eksperiment započeo. Kad je prije nekoliko godina naletio na fotografiju odgajanih biosfera u njihovom staklenom staništu, pretpostavio je da je to iz naučnofantastičnog filma. Ubrzo je shvatio da je projekat zaista realan i da su mnogi njegovi učesnici ostali na ranču kao dio komune u Novom Meksiku.

"Odlučio sam da ispričam njihovu priču", rekao je Volf za Guardian, posebno nakon arhivskih snimaka. "Bio sam zapanjen što su prepoznali istorijski značaj onoga što rade i bili su izuzetno rigorozni u dokumentovanju“, rekao je.

Film je od 8. maja dostupan za gledanje na platformi HULU u SAD, dok se čeka datum prikazivanja za UK.

Fotografije: Neon, Philippe Plailly/Science Photo Library

 

 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}