Loading...

Slavuj - dramsko muzička Forma za Kseniju

Kulturno-informativni centar "Budo Tomović"

U utorak, 25. februara u 20h, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ biće izvedena repriza predstave Slavuj - dramsko muzička Forma za Kseniju, za koju tekst i režiju potpisuje Varja Đukić.

Riječ je o koprodukciji Gradskog pozorišta i Sibila d.o.o. – knjižara Karver. Predstava je  multimedijalno scensko uprizorenje biografskih i muzičkih „slika“ iz biografije Ksenije Cicvarić i grada Podgorice, ostvareno kroz pripovijedanje, dijalog, koreografiju, video materjal. Muziku i zvuk za predstavu je uradila kompozitorka Nina Perović,  scenografkinja je Andeja Rondović, koreografkinja Tamara Vujošević Mandić, video art potpisuje  Gojko Berkuljan, kostimografkinja je Lina Leković.

Dramske uloge interpretiraju: Varja Đukić, Katarina Krek, Vanja Jovićević, Ivana Mrvaljević, Miloš Pejović, Emir Ćatović, Jovan Dabović, Lazar Đurđević, Bojana Nenezić, Ana Vujović, Ana Krivokapić i Stefan Savović.

Muzičke interpretacije uloga : Olivera Tičević, sopran, Miroslav Ilić, harmonika, Tijana Ilić, sopran, Petar Dobričanin, bas, Igor Perović, tenor, Neda Tadić, sopran, violina, Bojana Nenezić, alt i Jovan Vuković, tenor.

Drama Slavuj hronološki prati odrastanje Ksenije Cicvarić i događaje koji su obilježili njenu biografiju, a koji ujedno pripadaju istorijskom društvenom i muzičkom nasljeđu Podgorice, Crne Gore, SFR Jugoslavije.  Građa za dramsku osnovu Slavuja čine razgovori sa Duškom Novakovićem - pjesnikom, sinom Ksenije Civarić i Nikole Novakovića, sa Gojkom Martinovićem, Huseinom Cenom Tuzovićem, Mićom Miranovićem, Omerom Đurđevićem, sa poznanicima i poštovaocima Ksenije Cicvarić.

„Rođena 1926. u Podgorici od majke Simone Zlatičanin i oca Radivoja Bracovića, Ksenija je od djetinjstva ikona Podgorice, dijete koje pjeva kao slavuj. Život je protekao kao lična drama u Istoriji, drama obične žene, gusta i teška. Dar od Boga, snaga potrebe da pjeva neprekidno, učinili su da nema niko sličan njoj, niko ni blizu po jedinstvenosti nadahnuća koje je pjesmom ostavila. Podgoričke ljubavne pjesme koje je Ksenija pjevala sačuvane su isključivo zahvaljujući njenom daru, lakoći kojom je pamtila i pjevala, konačno i prilici da budu snimljene u najvećem broju“, zapisala je autorka teksta i rediteljka Varja Đukić.

Varja Đukić je prvakinja drame Crnogorskog narodnog pozorišta. Igrala je u više od 100 pozorišnih, filmskih, televizijskih, radio predstava i drama. Dobitnica je značajnijih nagrada za glumu u pozorištu i na filmu u Jugoslaviji, Srbiji i Crnoj Gori. Autorka je pozorišnih predstava: Ovaj smak sveta (FDU Beograd), Tebi iz jučerašnje (CKZD, KIC Podgorica i Zetski dom), Pozorišni geto (Pula), Post scriptum (CNP), Malo o duši (CZKD Tivat, Zetski dom i Ratkovićeve večeri poezije).

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}