Loading...

Veče Toni Morison: The Pieces I Am

Američki ugao

U četvrtak, 13. februara, u 18h, u Američkom uglu, održaće se Veče Toni Morison: The Pieces I am, u okviru obilježavanja #BlackHistoryMonth.

Toni Morison (Toni Morrison) je svojom prozom stekla titulu najznačajnije i najsloženije američke spisateljice dvadesetog i dvadestprvog vijeka, kao i epitet vođe afro‑američke književne kultureKljučna za Morisonovu i njenu poetiku je prošlost,  jer je prošlost mjesto pre-ispitivanja i ponovnog ispisivanja  istorije u fikciji. Budući da je još kao veoma mlada  postala svjesna rasne i rodne diskriminacije, njenu prozi karakteriše i  politička posvećenost važnosti kulturnog sjećanja i dekonstrukcija  stereotipa o Afro-Amerikancima. Prvi roman Najplavlje oko (The Bluest Eye) objavila je 1970. godine. Za Solomonovu pjesmu (Song of Solomon, 1977) dobila je Nacionalnu književnu nagradu, a za roman Voljena (Beloved, 1987.) nagrađena je Pulicerovom nagradom. 1993. godine dobila je Nobelovu nagradu za književnost i tako postala prva Afro-Amerikanka koja je dobila ovu prestižnu nagradu.

U okviru ove večeri posvećene ovoj velikoj književnici pustićemo dokumentarac Toni Morrison: The pieces I am u kome autorka govori o svom životu, radu,  temama koje su je inspirisale kao što su problem rase, identiteta, seksualnosti i  agonijom društvenog otuđivanja. U dokumentarac i stvaralaštvo Morisonove će nas prije projekcije uvesti  Tamara Jovović, profesorica američke književnosti. 

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}