Loading...

Počeo rad na novoj predstavi u režiji Tomija Janežića

Sarajevski ratni teatar SARTR

Kroz novi projekat radnog naziva “Faust – Studije” prema tekstu  “To nije to” slovenske autorke Simone Semenič,  u režiji Tomija Janežiča, za koji su probe počele  6. februara u Sarajevu, Kraljevsko pozorište Zetski dom postaje dio važne koprodukcije.

Ova predstava povezaće prvi put Kraljevsko pozorište Zetski dom, Sarajevski ratni teatar SARTR, Beogradsko dramsko pozorište  i  Internacionalni teatarski Festival MESS.

Autorski tim na predstavi čine:

Tekst: Simona Semenič

Režija: Tomi Janežič                            

Asistentkinja režije/ Dramaturgija/ Mirjana Medojević

Koreografija/ Dramaturgija/ Katja Legin

Scenografija/ Branko Hojnik

Kostimografija/ Marina Sremac

Glumice:

Selma Alispahić – BiH

Maja Salkić – BiH

Emina Muftić – BiH

Amila Terzimehić – BiH

Jelena Laban- Crna Gora

Karmen Bardak - Crna Gora

Maja Ranđić - Srbija

Dunja Stojanović – Srbija

Ova predstava će biti premijerno odigrana u aprilu u SARTR-u u Sarajevu, u beogradskom BDP-u maju, na MESS Festivalu u Sarajevu u septembru, a u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju u oktobru.

Janežiča ne zanima još jedna verzija Fausta, već prije naš odnos prema mitu i tome šta nam on predstavlja u 21. vijeku. Zanima ga analiza suštinske problematike koja mu je osigurala tako istaknuto mjesto u zapadnoj misli i umjetnosti, a koja se može posmatrati kroz egzitencijalno-psihološku ili psihoanalitičku prizmu.

Ova koprodukcija donijeće međunarodnu promociju teatrima koji učestvuju u njoj, ali će i trasirati novu vrstu partnerstva. Na ovaj način omogućena je razmjena kreativnih ideja kojima se jača regionalna povezanost.

Tomi Janežič, jedan od najzanimljivih reditelja regiona,  već je radio baš u Kraljevskom pozorištu na Cetinju , koprodukciju sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, predstavu „Opera za tri groša“.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}