Loading...

Uspješno završena izložba "Ikone Paštrovića i Budve" u Beogradu

Kuća legata

U gradskoj ustanovi kulture Kuća legata u Beogradu od 18. januara do 3. februara aktuelne godine bila je postavljena dokumentarno-umjetnička izložba „Ikone Paštrovića i Budve“, koju su osmislili i koncipirali mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti i muzejska savjetnica, i mr Dušan Medin, arheolog i kustos. U pitanju je prva progamska aktivnost (izložba) Kuće legata kojom je otpočela programska djelatnost u 2020. godini.

Na svečanom otvaranju izložbe (18. januara) obratio se Filip Brusić-Renaud, direktor ustanove kulture Kuća legata, koji je istakao zadovoljstvo saradnjom sa JU Muzeji i galerije Budve i poželio dobrodošlicu gostima iz Budve i Paštrovića. Pomenuo je i podršku Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu "Drobni pijesak" kao i Rotari kluba Kalemegdan Beograd i Rotari kluba Budva, koji su pomogli organizaciju izložbe. Mr Lucija Đurašković, direktorica JU Muzeji i galerije Budve, zahvalila je domaćinima na mogućnosti da se ova izložba predstavi u Beogradu, a naročito prof. dr Pavlu Anđusu, predsjedniku Udruženja "Drobni pijesak", jednom od inicijatora da ova postavka dođe u Beograd. Takođe, Đurašković je bliže upoznala prisutne s konceptom i sadržajem izložbe. Prof. Anđus je naglasio da se na organizaciji i pripremi izložbe dugo radilo, kao i da je ideja potekla još ljeta 2018. kada su u Budvi Lucija Đurašković i Dušan Medin realizovali sličnu izložbenu postavku. Prof. dr Dragan Vojvodić, dopisni član SANU i višegodišnji istraživač sakralne baštine Paštrovića, redovni profesor na Odeljenju istorije umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, otvorio je sinoćnju izložbu. On se detaljnije osvrnuo na istorijski i kulturni kontekst Paštrovića, ističući bogato sakralno graditeljsko i umjetničko nasljeđe ove nevelike zajednice sa središnjeg dijela Crnogorskog primorja. Na samom otvaranju izložbe posjetioci su imali priliku i da čuju splet duhovnih pjesama u izvedbi vokalnog okteta iz Beograda, koji je okupila Milesa Anđus. Koristimo priliku i da obavijestimo javnost da je sinoćnje otvaranje izložbe posjetilo preko 300 gostiju, dok je samo izložbenu postavku, kao i pet pratećih programa, posjetilo više hiljada ljudi.

O IZLOŽBI

U pitanju je dokumentanro-umjetnička postavka, sastavljena iz tri segmenta: 1) izložba ikona starih paštrovskih manastira Praskvice, Reževića i Gradišta (XVIII i XIX vijek), 2) izložba ikona Marka Krstovog Gregovića (1867–1941), jednog od prvih akademski obrazovanih slikara iz Crne Gore, školovanog u Beču krajem XIX vijeka, i 3) izložba mozaika s religijskim motivima aktivnog likovnog umjetnika Jovana Pake Kentere (1960) iz Svetog Stefana. Ukupno je prikazan 41 izložbeni eksponat. Ikone iz paštrovskih manastira, kao i one koje je izobrazio slikar Marko K. Gregović, pohranjene su u paštrovskim i budvanskim vjerskim objektima koji su proglašeni za kulturno dobro Crne Gore, čime, u skladu s odrebom člana 3. Zakona o zaštiti kulturnih dobara Crne Gore (2010), uživaju zaštitu kao i kulturna dobra u kojima se nalaze.

PRATEĆI PROGRAM IZLOŽBE

U bogatom pratećem programu izložbe, u istom prostoru, beogradska publika imala je priliku da prisustvuje na četiri predavanja o sakralnoj baštini Paštrovića i Budve: 1) 21. januar (utorak) u 18 časova – mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti i muzejska savjetnica (JU Muzeji i galerije Budve) „Kult Sv. Nikole u Paštrovićima“, 2) 24. januar (petak) u 18 časova – Dušan Medin, MA, arheolog i kustos (Društvo za kulturni razvoj „Bauo“) „Kulturna i sakralna baština Paštrovića“, 3) 27. januar (ponedeljak) u 18 časova – Sandra Vujošević, MA (Srpska akademija nauka i umetnosti, Beograd) „O autorstvu zidnog slikarstva manastira Gradište u Paštrovićima“ i 4) 30. januar (četvrtak) u 18 časova – prof. dr Dragan Vojvodić, dopisni član SANU (Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu) „Crkva Sv. Stefana u manastiru Duljevu“. Na poziv Rotari kluba Kalemegran iz Beograda, dana 29. januara, jedan od koautora izložbe, Dušan Medin, za članove i prijatelje ovog Kluba u hotelu „Zepter“ na Terazijama održao je predavanje  „Ikone – sakralna i kulturna baština Paštrovića i Budve“. Dana 1. februar (subota) u 18 časova – doc. dr Zlata Marjanović (Akademija umjetnosti Univerziteta u Banja Luci) i Etno-ansambl „Kult“ izveli su koncert tradicionalnih paštrovskih pjesama „Ko vince pije, u slavu Božju“, kojim je na prigodan način zaokružen prateći program ove izložbe.

MEĐUNARODNA SARADNjA I ZAHVALNOST

Izložba je rezultat plodotvorne saradnje JU Muzeji i galerije Budve sa Kućom legata iz Beograda, ostvarene na inicijativu i uz svesrdnu podršku Udruženja Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“, Rotari kluba „Kalemegdan“ iz Beograda i Rotari kluba Budva, s obzirom na to da je ideja o realizaciji ove izložbe potekla još ljeta 2018. godine, kada su mr Lucija Đurašković i Dušan Medin u JU Muzeji i galerije Budve organizovali nešto manju izložbu ikona iz riznica paštrovskih manastira. Zahvalnost i ovim putem upućujemo Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve, kao i upravi paštrovskih manastira Praskvice, Reževići i Gradišta, crkve Svetog Tome u selu Žukovica iznad Petrovca, kao i parohijskom domu crkve Svete Trojice u Starom gradu Budvi, na ikonama ustupljenim za potrebe ove izložbe.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}