Loading...

U februaru i martu oko 50 raznovrsnih programa u KIC-u

KIC “Budo Tomović”

Svoju intezivnu i uspješnu misiju afirmacije umjetnosti i kulture koja traje već 55 godina, KIC Budo Tomović nastaviće i u ovoj godini jubileja, te organizovati u februaru i martu oko 50 programa na svim scenama KIC-a: 22 koncerta različitih žanrova, 10 književnih večeri, 12 filmova, 3 izložbe i 2 predstave.

Muzički program KIC-a biće u znaku gostovanja aktuelnih muzičkih umjetnika i ansambala. Pjesme sa novog albuma, ali i dobro poznate hitove izvodiće prvi put na sceni KIC-a 6. februara regionalno popularni beogradski Del Arno Band. Jedna od gošći biće poznata beogradska džez umjetnica Jelena Jovović koja će 13. februara predstaviti svoj prvi autorski album "Heartbeat" uz podršku: Vasila Hadžimanova, klavir/klavijature, Milana Nikolića, kontrabas, Vladimira Kostadinovića, bubnjevi, Strahinje Banovića, truba, Maje Klisinski, perkusije i prateći glas i Srđana Markovića, prateći glas.

Šesto izdanje Festivala savremene klavirske muzike “Forte Piano” 26. i 27. februara biće posvećeno savremenoj muzici pisanoj za klavir, a u okviru KIC-ovog prepoznatljivog ciklusa „Mladi i muzika“ 10. februara predstaviće crnogorsku flautistkinju Petra Lekić, studentkinju II godine Muzičke akademije u Beču.

Orkestar sa stogodišnjom tradicijom - Mjesna muzika Đenović 7. februara prirediće koncert, a na repertoaru će biti: rock and roll, evergreen, klasična i filmska muzika. KIC će biti domaćin 1. februara i petog internacionalnog festivala klapa “A cappela Montenegro”, a svoj prvi solistički koncert u Podgorici 3. februara održaće crnogorska harfistkinja Milica Kankaraš. U pratnji orkestra Tamira Talovića 28. februara nastupiće interpretator crnogorske muzike Nezo Haverić.

U okviru informativno - edukativnog programa obilježiće pet godina izuzetno uspješnog postojanja i rada Foruma mladih pisaca KIC-a koji pripremaju poetsko - muzički performans “Prekid, smetnje, test” 17. februara

KIC će predstaviti knjige “Konfabulacije” pjesnikinje Marije Dragnić, kao i nova književna izdanja Katarine Sarić “Golo meso”, dr Ane M. Zečević “Sve postaje riječ, u riječi da živi: Prilozi o kulturnoj istoriji Paštrovića i Budve”, kao i zaostavštinu narodnog guslara Šuća Nurkovića “Epika Bošnjaka”.  

Pokreće se i serijal razgovora „Seksualnost - tabu ili ne“ 21. februara, a prva tema je društvena uslovljenost moći odnosno nemoći žena i promišljanja o tome iz muškog i ženskog ugla.

Humanista Aldin Čenan iz Sarajeva, osnivač udruženja “Liberty - Budimo slobodni” 4. februara biće premijerno KIC-ov gost i razgovarati za zainteresovanima. U saradnji sa Amabasadom Slovenije i društvom “Vida Matijan” 20. februara obilježiće se Prešernov dan.

Filmski program KIC-a poznate ekranizovane pozorišne komade od 5. do 7. februara prikazaće u okviru petog izdanja revije “Pozoriše na filmu”, a tradicionalno u čast “Dana zaljubljenih” od 18. do 21. februara prirediće i reviju “Ljubav na filmu”. Podgorička premijera crno - bijelog nijemog filma “Umjetnošću protiv konflikta” Nevladine organizacije “Searock” biće organizovana 5. februara.

Multimedijalni performans i izložba fotografija „Nasmijani cvijet.me“ Vesele Mišković koju čine najuspješnija ostvarenja, kao i selekcija još neobjavljenih fotografija, prirediće se 12. februara.

Premijera predstave NVO Atak “U vezi sa pukovnikom kojem nema ko da piše” nastala po tekstu Gabrijela Garsije Markesa i u režiji Petra Pejakovića, zakazana je za 11. februar.

U martu se najavlja sa trećim izdanjem KIC-ovog Festivala crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci” koji se organizuje 26. marta.  U okviru ciklusa “Kompozitorke iz sjenke” KIC će nastaviti da afirmiše veliki stvaralački potencijal žena kompozitorki koje su još uvijek u sjenci standardnog koncertnog repertoara. Ove godine program se sastoji od djela kamerne muzike kompozitorki s kraja XIX i početka XX vijeka, u izvođenju istaknutih solista i kamernih ansambala iz Crne Gore.

Prvi put u okviru ciklusa “Kamerna muzika” 16. marta predstaviće se dva svjetski priznata virtuoza - Edin Karamazov koji je jedan od najharizmatičnijih gitarista današnjice i Dejan Gavrić, flautista i profesor na Univerzitetu “Johannes Gutenberg” u Maincu (Njemačka).

Popularni beogradski Trio Miško Plavi, harmonika, u kojem su i Vasil Hadžimanov klavir/klavijature i Srđan Dunkić, bubanj premijerno će nastupiti 19.marta u KIC-u. Muzičko - plesni spektakl “Sunce Anadolije” prirediće istaknuti umjetnici iz Turske 13. marta na velikoj KIC sceni.

Jubilarnih deset godina postojanja Gradski tamburaški orkestar iz Pljevalja obilježiće koncertom koji će biti održan 10. marta, a već 11. marta KIC će biti domaćini Dana ukrajinske umjetnosti.  Atraktivni KIC pop hor povodom trećeg rođendana prirediće matine pop koncert u podne, ispred KIC-a 1. marta.

Filmski program u martu, a i čitave tekuće godine biće u znaku revije “Filmski žanrovi”. Revija počinje sa trilerima - filmovima koji u sebi selektivno objedinjavaju pojedina svojstva svih žanrova, a od 16. do 19. marta prikazaćemo: 16. marta - “Pozovi M zbog ubistva” (1954), 17. marta - “Povjerljivo iz L.A.” (1997), 18. marta - „Odbjegli porotnik“ (2003) i 19. marta - “Nestala” (2014).

Svjetski dan poezije 21. mart Forum mladih pisaca obilježiće čitanjem poezije, a specijalni gost biće pjesnik Srđan Gagić.

KIC će i u martu biti domaćin niza književnih promocija. Pjesničko veče Lejle Kašić i Milana Gajića održaće se 2. marta, 5. marta biće predstavljena knjiga Šemsudina Gegića „Ne daju mi oči da šutim”, 6. marta “Prolaznici” Jovanke Vukanović, a 11. marta "Pjesma svijetu i đetetu" Velisave Seke Metđonaj. Knjiga Radojke Mugoše Petrić “Kameni slog” biće promovisana 27. marta, a 30. marta biće obilježeno i 25 godina medijskog rada “Rock karavana” i Dragana Vujačića.

Svoje autorske izložbe slika u izložbenom holu KIC-a prirediće prof. dr Lidija Vujačić (2. mart) i Milorad Mika Uzelac (23. mart). Na Dodest-ovoj sceni ponovo će 31. marta biti izvedena predstava reditelja Stevana Bodrože “Persona”.

                              

***  I tokom februara i marta ulaz za skoro sve KIC-programe je besplatan. Besplatne ulaznice će biti dijeljene za koncert Jelene Jovović, za koncert gradskog tamburaškog orkestra iz Pljevalja i za koncert Neza Haverića.

Za koncert Del Arno Band-a cijena ulaznice je 7 eura, za koncert trija Miška Plavog 5 eura, za predstavu “U vezi sa pukovnikom kojem nema ko da piše “ 3 eura, za festival “Stare note - novi zvuci” 2 eura, a za predstavu “Persona” 3 eura.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}