Loading...

Trening za ekonomsko i rodno osnaživanje žena održan u Mojkovcu

Razne lokacije

Jednodnevni trening za EKONOMSKO I RODNO OSNAŽIVANJE ŽENA održan je u Opštini Mojkovac, u srijedu 15. januara. Trening je dio projekta “Seoske žene u fokusu”, podržanog od Ministarstva za ljudska i manjinska prava u oblasti rodne ravopravnosti, u realizaciji NVO Centar za ruralni razvoj Crne Gore u partnerstvu sa NVO Identitet i podršku Udruženja za razvoj civilnog društva iz Bijelog Polja.

Nakon održanih treninga u Petnjici i Bijelom Polju, nastavljen je kurs osnaživanja seoskih žena i u opštini Mojkovac.

Trening je vodila Mirsala Tomić, ekspertkinja za ženska ljudska prava.

Mira Vuković je ispred Zavoda za zapošljavanje Crne Gore predstavila program samozapošljavanja i mogućnosti korišćenja bespovratnih sredstava, nakon čega su organizatori treninga istakli značaj osnivanja udruženja za žene sa sela, što je podsticaj zajednici i pojedinkama za ekonomsko i rodno osnaživanje.

Učesnice i učesnici treninga su delegirani ispred Opštine Mojkovac, JU OŠ “Aleksa Đilas Bećo”, JU Centar za kulturu Mojkovac, a priutne su bile i privatne preduzetnice, kao i nezaposlene žene iz kategorije teže zapošljivih lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje.

Naglađena je specifična uloga prosvjetnih radnica, koje će misionarskom ulogom na roditeljskim sastancima prenositi informacije nezaposlenim đačkim roditeljima, odnosno majkama, koje će imati kontinuiranu podršku za samozapošljavanje ili za aktivizam u civilnom sektoru.

Projektni tim će u februaru osnovati 11 NVO-a za seoske žene, napisati 11 kvalitetnih projeknih predloga, dijeliti štampani vodič, davati detaljna uputstva za djelovanje novoosnovanih NVO-a i obavljati monitoring njihovog aktivizma.  

Trening bio stilizovan, interaktivan, radioničarski, sa izvanrednim efektima na učesnce, o čemu se pobrinula Mirsala Tomić, koristeći svoje višedecenijsko znanje i iskustvo, učeći žene kako da mijenjajući sebe – mijenjaju svijet. Trening je obuhvatio teme: rodna ravnopravnost, odgovornost države, javne politike i važnost ekonomske nezavisnosti za opšti društveni prosperitet.

U zaključku je naglašeno da će učesnice imati kompletnu logistiku od projektnog tima, u širem spektru, kako nalažu potrebe nezaposlenih žena, tako da im je podijeljen kontakt telefon putem koga će dobijati odgovore na pitanja, smjernice i edukaciju za različite oblike radnog angažovanja i društvenog afirmisanja. Učesnice treninga su na kraju istakle potrebu da se češće organizju ovakva događanja i da će se proces emamcipacije nastaviti ukoliko svi subjekti budu učestvovali u zajedničkim inicijativama rodnog osvješćivanja.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}