Loading...

“Žižula i čičak” u Dubrovniku

U organizaciji Saveza Crnogoraca Hrvatske sa Rijeke, Društva crnogorsko-hrvatskog prijateljstva, Dubrovačkih knjižnica i JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor/Gradske biblioteke i čitaonice 16. decembra u Čitaonici Narodne knjižnice u Dubrovniku održana je književna manifestacija “Savremena crnogorska književnost’’ u kojoj su učestvovali pjesnici i pisci: Bogić Rakočević, Ivana Đukić, Slobodan Vukanović, Sreten Vujović, Borislav Cimeša i Marija Sarap Čolpa. Moderatori večeri bili su rukovoditeljica Gradske biblioteke i čitaonice Kotor Marija Starčević i književnik i publicista Borislav Cimeša.

Kotorski Kulturni centar ''Nikola Đurković'' predstavio se dramom za djecu “Žižula i Čičak” u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, povrtnom bajkom s voćnim završetkom, autorice Marije Sarap Čolpe, dramske spisateljice i scenaristice. Okosnica ove drame jeste vrtlog oko ljubavi princeze Žižule i mladog Čička, da bi se vrtlog dalje širio na biljni, životinjski, morski svijet... gdje se stvaraju duboke veze, neraskidiva prijateljstva i gdje nasljeđenja suparništva, titule ništa ne znače... Ovaj dramski tekst uzdiže osnovnu emociju čiste, bezuslovne ljubavi i posvećenosti koja neminovno iznjedri pobjednika. U cijelom tekstu stavljen je poseban apostrof na prirodu, čiji bajkovit život se odvija pred našim očima, a mi ga često ne primjećujemo, već uzimamo zdravo za gotovo.

Marija Starčević istaknula je kako joj je velika čast biti ovdje u Dubrovačkim knjižnicama sa kojima Biblioteka sarađuje još od 2010/11. u okviru projektu “Dubrovnik i Kotor, gradovi i knjige”.

Manifestaciju je sufinansiralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Foto: Dubrovačke knjižnice

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}