Loading...

Otvoren treći forum „Inovacije mijenjaju Crnu Goru”

Hotel Ramada

Sinoć (petak, 6. decembra) je u organizaciji Mreže alumnista Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori (NVO MAUK), a pod finansijskim pokroviteljstvom Britanske ambasade Podgorica otvoren Treći forum „Inovacije mijenjaju Crnu Goru”.

Pozdravnim obraćanjima, Forum su otvorili britanska ambasadorka, gđa Alison Kemp i gospodin Saša Ivanović ispred Ministarstva nauke. Nakon ceremonije otvaranja, Forum je pratila panel diskusija o značaju obrazovanja i tehnoloških inovacija u oblikovanju održivog i inkluzivnog društva, te bolje budućnosti za naredne generacije. Takođe, održana je i prezentacija u okviru koje je predočeno kako pokrenuti uticajne inovacije uz pomoć tehnologije.

Forum je zamišljen kao dvodnevni događaj, na kom će biti predstavljeni inovativni projekti i ideje iz oblasti koje su ključne za budućnost Crne Gore: obrazovanje, upravljanje i razvoj, ljudska prava i tehnologija. Cilj Foruma je da obezbijedi platformu za inovativne i kreativne načine razmišljanja i da, kroz prezentaciju najuspješnijih projekata i ideja Čivning alumnista iz raznih oblasti društvenog, kulturnog i intelektualnog života, ohrabri mlade da predvode proces inovacija u Crnoj Gori.

Tokom otvaranja Foruma, britanska ambasadorka Alison Kemp je rekla da su događaji poput ovog upravo prilike da govorimo o tome šta nam je svima zajedničko: želja da naša društva budu modernija, otpornija, želja da naše institucije bolje osluškuju potrebe građana i da im pružaju bolju zaštitu. „Ovo je tek zora digitalnog doba, a male i sposobne mlade zemlje poput Crne Gore s pravom ulažu vrijeme u razmišljanje o tome kako možemo iskoristiti mogućnost doba koje je pred nama“, rekla je ambasadorka Kemp, te dodala da „jačanje i povećavanje međunarodnih partnerstava mora biti budućnost naučne saradnje“.

Ambasada je imala posebno zadovoljstvo što na ovom projektu ima čvrstu podršku Ministarstva nauke, te po njenim riječima „samo zajedničkom saradnjom možemo adresirati zajedničke probleme, od ekonomije, pa do ekologije i javnih politika“.

U ime ministarstva nauke, okupljenima se obratio gospodin Saša Ivanović, predsjednik Odbora direktora Naučno-tehnološkog parka, i zahvalio Britanskoj ambasadi i MAUK asocijaciji što su odabrali da tema „Inovacije mijenjaju Crnu Goru“ bude nosilac ovog Foruma, ukazujući na činjenicu da Vlada Crne Gore i Ministarstvo nauke sve više stavljaju inovacije u fokus svojih prioriteta.

Ivanović je predstavio određene mehanizme zahvaljujući kojima Ministarstvo nauke podstiče internacionalizaciju i podržava mlade ljude ali i razvoj biznisa kao i povezivanje nauke i privrede. „Stipendije za doktorska istraživanja su jedan od naših programa, u okviru kojeg je u 2018. godini dodijeljeno 19 stipendija, koje osim mogućnosti za istraživački rad na jednom od univerziteta Crne Gore, omogućavaju boravak u nekoj od prestižnih evropskih ili svjetskih institucija“ kazao je Ivanović, dodajući da će za 2019.godinu biti dodijeljeno još 17 stipendija, kao i da je predviđen i novi konkurs sledeće godine kojim će se doći do kritične mase od 50 doktoranata. On je istakao da se kroz inovativne grantove mladim ljudima (naročito IT specijalistima) omogućava da rade na inovativnim rješenjima u crnogorskim kompanijama koje su u većini projekata korisnici ovih grantova.

Zaključivši svoje izlaganje, poručio je studentima Čivning alumnistima da istraju u namjeri da znanje koje su stekli školujući se u Ujedinjenom Kraljevstvu primijene u Crnoj Gori i da se bore za stvaranje boljeg ambijenta i bolje budućnosti za našu državu.

Forum se organizuje u okviru projekta „Čivning inovacije za osnaživanje mladih u Crnoj Gori“

O organizatoru

Mreža alumnista Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori (NVO MAUK) je nevladina organizacija čiji su članovi crnogorski profesionalci koji su završili studije u Ujedinjenom Kraljevstvu, prvenstveno putem Čivning stipendije. Organizacija je osnovana 2013. godine uz finansijsku podršku Britanske ambasade u Podgorici, a u cilju unaprijeđenja crnogorsko-britanskih odnosa, kao i korišćenja stečenog obrazovanja i vještina Čivning alumnista za projekte od velikog društvenog značaja, koji doprinose razvoju Crne Gore.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}