Loading...

Koncert Le Rose del Mediterraneo u Italiji

Teatar “Curci”

JU “Grad teatar”, zajedno sa Opštinom Budva, partner je na projektu "Theatres for tOURism developmeNt in EuropE, TOURNEE” (“Pozorišta za razvoj turizma u Evropi’’),  koji se finansira kroz EU trilateralni program saradnje CBC Italija-Albanija-Crna Gora. Nosilac projekta je albanska opština Fjer, dok su partneri na projektu, pored JU “Grad teatar” i Opštine Budva, i Tirana i italijanska opština Barleta.

Budući da je ideja projekta i razmjena učesnika, programi koji su izvedeni u Budvi biće predstavljeni italijanskoj publici u periodu od 5. do 8. decembra. U italijanskom gradu Barleti, u Teatru “Curci”, u subotu 7. decembra JU “Grad teatar”, Budvu i Crnu Goru predstaviće duo Tamara Rađenović (sopran) i Jelena Polović Šiljeg (klavir).  Koncert pod nazivom Le Rose del Mediterraneo , održan je i u Budvi 29. jula.

Tamara Rađenović (sopran) je mlada crnogorska umjetnica, koja je je diplomirala  na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu. Bila je jedna od osam studenata koji su odabrani među 1000 prijavljenih kandidata i prva sa Ex - Yu prostora i još uvijek jedina  koja je primljena na odsjek solo pjevanja na ovaj prestižni svjetski muzički konzervatorijum. Nagrađena je i stipendijom za master studije, ali u međuvremenu je već krenula sa razvojem karijere. Tamarinu ranu karijeru je obillježio rad sa  poznatom operskom divom Montserat Kabalje. Madam Montserat je lično dva puta  odabrala tada dvadesetogodišnju Tamaru da nastupi   u Auditorijumu de Zaragoza na njenim  gala koncertima.

Jelena Polović Šiljeg (klavir) diplomirala  je 2011. godine  u klasi prof. Dejvida Lutza i stekla naziv magistra umjetnosti. Bila je laureat na republičkom takmičenju mladih muzičara Crne Gore 1992. godine u Podgorici i osvojila specijalnu nagradu za izvođenje Mocartove “ Fantazije u d-molu”. Tokom školovanja osvojila je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima mladih muzičara. Učestvovala je kao klavirski saradnik u pripremi Mocartove opere “ Čarobna frula” u Madlenijanumu 2013. godine. Svirala je u svim značajnijim koncertnim salama u Beogradu (KNU, SANU, DKCB, Svečana sala Skupštine grada, Galerija “Cvijeta Zuzorić”, Dom Vojske, Atrijum Narodnog muzeja, Etnografski muzej), u Novom Sadu, Zrenjaninu, Somboru, Subotici, Valjevu, Vranju, kao i u inostranstvu (u Beču, Nitri, Ljubljani, Ohridu, Solunu). Nastupala je i na festivalima: Grad Teatar Budva, Festival Debisijeve muzike  u Beogradu, Festival lauerata muzičkih takmičenja, Arkus, Rumunija.

Fotografija, izvor: Wallpaper cave

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}