Loading...

Zvuci gitare Danijela Cerovića u pariskoj crkvi staroj devet vjekova

Jedna od najposjećenijih crkava u Parizu, Crkva Svetog Eustahija bila je u srijedu, 27. novembra podijum za našeg poznatog gitaristu, Danijela Cerovića, koji je kao prvi Crnogorac nastupio u znamenitoj crkvi koja je simbol prestižnih festivala, nastupa muzičara i sastava. Koncert je realizovan u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Francuskoj i uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore.

Na samom početku prisutnima se obratio Ivan Ivanišević, ambasador Crne Gore u Republici Francuskoj, istakavši zadovoljstvo realizovanom saradnjom koja je znak kulturno-umjetničkih pomaka i lijepo njegovanih odnosa dvije zemlje.

Nastup u Parizu posebno važnim je učinila činjenica da se održava u objektu starom punih devet stotina godina, u kom tokom cijele godine  nastupaju domaće filharmonije, horovi i organizuju se prestižni festivali što ga čini i svojevrsnim hramom muzike.

-Crkva Svetog Eustahija jedan je od najvažnijih sakralnih prostora u Parizu. Ona je i dom mnoštva umjetničkih djela, velikih i poznatih orgulja i prostor u kojem se izvode brojni koncerti i nastupaju zaista veliki umjetnici. Sve te činjenice su me motivisale i učinile sami nastup posebnim i važnim. Ponosan sam i na činjenicu da će večerašnji prihod od ulaznica biti namijenjen obnovi ovog dragocjenog spomenika kulture, kazao je Cerović, vidno zadovoljan nastupom.

Odabrani muzički program je većim dijelom u Francuskoj premijerno izveden. Publika je slušala transkribovana djela baroknog kompozitora Silvijusa Leopolda Vajsa, njemačkog baroknog kompozitora i lautiste, čijem je stvaralaštvu Cerović bio posvećen tokom prethodne dvije godine.

-Transkribovao sam za gitaru jedan dio njegovog opusa, izvodio ga i snimio u aprilu ove godine za Naxos. Na koncertu sam pored Vajsovih svita (L'infidele, La fameux Corseire) izveo i kompoziciju „Tamna noći“ Žarka Mirkovića, koju sam premijerno izveo u Trstu 2017. godine, dodao je Cerović.

Mirkovićeva kompozicija bila je ujedno i bis kojim se umjetnik zahvalio gostima koji su se brojali stotinama i među kojima su bili brojni predstavnici diplomatskog kora, eminentni domaći i strani umjetnici, kao što je Zlatko Glamočak, jedan od naših najznačajnijih savremenih stvaralaca. Nakon vrhunskog muzičkog ugođaja, događaj je ne nastavljen svečanim prijemom na kom su prisutni degustirali poznata i autentična crnogorska vina.

Danijel Cerović, kao jedan od vodećih crnogorskih gitarista i muzičkih pedagoga, već je godinama i jedan od najaktivnijih muzičkih ambasadora zahvaljujući kome za našu zemlju i stvaralaštvo znaju na svim meridijanima. Od januara su planirani njegovi nastupi u Dubrovniku, Moldaviji, Njemačkoj, Kini, Japanu.

Nakon uzbudljivog projekta transkribovanja i snimanja Bahovih „Engleskih svita“ za dvije gitare sa Goranom Krivokapićem koje je izdavačka kuća „Naxos“ objavila 2015. i 2018. na dva CD-a, Vajsova muzika za lautu, koju je Cerović transkribovao za solo gitaru, a premijerno izveo u Parizu, biće materijal za treći CD koji će izdati u saradnji sa producentom Norbertom Kraftom, dobitnikom „Grammy“ nagrade.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}