Loading...

Igoru Đorđeviću Gran pri u Brčkom za ulogu u „Kozocidu“

Dom kulture

Igor Đorđević dobitnik je Gran prija 36. Susreta kazališta/pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom. Nagrada mu je pripala za ulogu Profesora u predstavi „Kozocid“, autorskom projektu Vide Ognjenović u produkciji Gradskog pozorišta.

Gran pri za najbolju predstavu u cjelini dodijeljen je predstavi „Kiklop“ Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ Zagreb, dok je isto priznanje za najbolju žensku ulogu pripalo Jovani  Gavrilović za ulogu u predstavi „Petrijin venac“ u produkciji Atelja 212 Beograd. Odluke o nagradama donio je žiri u sastavu: glumac Joško Ševo, profesor Radovan Knežević i dramski pisac Almir Imširević.

Ovo je peta nagrada za predstavu Kozocid“ koja je, podsjetimo, trijumfovala na 64. Sterijinom pozorju početkom juna osvojivši čak četiri nagrade - Vidi Ognjenović pripala je Sterijina nagrada za tekst savremene drame, Igoru Đorđeviću za glumačko ostvarenje, Geroslavu Zariću za najbolju scenografiju, dok je ansambl „Kozocida“ dobio i nagradu publike za najbolju predstavu (prosječna ocjena 4,66).

Za polazište drame „Kozocid“ Vida Ognjenović uzela je događaj iz prošlosti nekadašnje Jugoslavije, kada je prioritet petogodišnjeg plana obnove i izgradnje nakon Drugog svjetskog rata bila industrijalizacija zemlje. Osnovna ideja djela je da pokaže kako svaka ideologija koja se odvoji od čovjeka i postane sama sebi i sredstvo i cilj, propada upravo na humanoj ravni čiju kreativnost nastoji da ukroti.  

Uz Igora Đorđevića, u predstavi igraju:  Milivoje Mišo Obradović, Mladen Nelević, Dejan Đonović, Dubravka Drakić, Davor Dragojević, Pavle Ilić, Goran Slavić, Danilo Čelebić, Stevan Radusinović, Ivana Mrvaljević, Miloš Pejović, Branka Femić-Šćekić, Jelena Simić, Katarina Krek, Omar Bajramspahić, Željko Caja Radunović, Maja Šarenac, Dragan Račić, Pavle Popović; statisti: Slavka Nelević, Olga Lalović, Zoran Rakočević, Darko Bjelobrković i Novak Tomović.

Pored Vide Ognjenović, u autorskom timu su i dramaturškinja Dragana Tripiković, scenograf Geroslav Zarić, kostimografkinja Ljiljana Dragović, kompozitor Zoran Erić, asistent reditelja Zoran Rakočević, asistentkinja scenografa Vladislava Munić-Cunnington i asistentkinja kostimografkinje Isidora Ceković.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}