Loading...

Književna nagrada “Lukijan Mušicki“ piscu za djecu Žarku Vučiniću

Razne lokacije

Književno društvo “Sunčani breg” iz Beograda dodijelilo je književnu nagradu “Lukijan Mušicki” književniku iz Crne Gore Žarku Vučiniću za ekološki roman za djecu „Djevojčica Tara i čarobno drvo“.

Uručujući mu nagradu na promociji Vučinićeve posljednjeg dijela trilogije o puhu Đorđu “Puh Đorđe u zamci Spiridona Ledenog” koja je održana u Beogradu u Kući Đure Jakšića, predsednik ove asocijacije prof. dr Miomir Milinković je rekao: ”Pored originalnosti narativnog iskaza, aktuelne tematike o zaštiti životne sredine i moderne koncepcije i kompozicije romana, kombinovanjem proze i poezije, Vučinić se pokazuje kao osoba koja pouzdano poznaje dječju psihu i njihove čitalačke potrebe. Takođe, on ’plete’ interesantne događaje junaka, pa mladim čitaocima ne predstavlja problem da do epiloga iščitaju ovako zanimljivo osmišljenu fabulativnu i motivsku strukturu. Priča o djevojčici Tari i čarobnom drvetu je društveno odgovorno i edukativno štivo koje će sa uživanjem čitati mlade generacije na Balkanu.“

Zahvaljujući se na nagradi za svoj četvrti roman, Vučinić je naglasio da je u ovoj ekološkoj bajci koju je objavila izdavačka kuća „Gligorije Dijak“ iz Podgorice predstavio ideje „svijeta bez otpada“ – Zero waste koncept.  „Pored toga, promoviše se i vuna kao prirodni materijal budući da glavni likovi priče: djevojčica Tara, dječak Timotije, jež, vrana, žabac, magarac već ’postoje’ kao predivne vunene lutke koje heklaju pletilje iz Berana okupljene u društveno preduzeće ’Znuggle’ i plasiraju ih na svjetsko tržište. Ponosan sam što su ilustracije za ovu knjigu uradili mladi talenti - učenice II i III razreda obrazovnog programa Grafički dizajner iz Srednje likovne škole ’Petar Lubarda’ sa Cetinja. Uskoro će knjiga biti prevedena na engleski jezik, pa će biti dostupna i većem broju čitalaca“ kazao je Vučinić.

Nagradu “Lukijan Mušicki” koja se dodijeljuje u oblasti poezije, proze i dječije književnosti za 2019. godinu dobili su i mađarski pisci Atila F. Balaž i Šandor Halmoši i književnica iz Sjeverne Makedonije Lilijana Pandev.

Žarko Vučinić je poznat po nagrađivanoj ekološkoj trilogiji o puhu Đorđu koju čine knjige: „Čudesni svijet puha Đorđa“ i „Puh Đorđe i duhovi triftara“ i „Puh Đorđe u zamci Spiridona Ledenog“.

Kao šumarski inženjer i ambasador djece svijeta kreator je koncepta „Priroda, djeca, mašta – učimo uz puha Đorđa“ čiji je cilj povratak djece prirodi, koji je promovisao pred više od 7000 mališana iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}