Loading...

Tradicionalni Likovni salon "13. novembar" na Cetinju

Crnogorska galerija umjetnosti "Miodrag Dado Đurić”

U utorak, 12. novembra, u 19h, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju, biće otvoren četrdeset prvi “Crnogorski likovni salon 13. novembar”.

U fokusu ovogodišnjeg salona su umjetnice, umjetnici i kolektivi čije prakse, kroz različite pristupe i poetike, od instalacije, fotografije, video rada, ilustracije, socijalnog eksperimenta do javnih akcija, „seciraju” postojeći kulturno-umjetnički diskurs i promišljaju društvenu stvarnost. U katalogu salona, “Malim salonskim razgovorima” ili “Niko nas ništa nije pitao”, mogu se pročitati razgovori između selektorke i autora kroz koje saznajemo nešto više o statusu umjetnika i umjetnosti u našem društvu, otkrivaju se različita mišljenja i stavovi autora o aktuelnim pitanjima koja tretiraju obrazovanje, kulturu i umjetnost, dok selektovani radovi kritički vizuelizuju sadržaje iz neposrednog okruženja autora, komuniciraju sa publikom kroz podsjećanje na probleme koji su zajednički i pozivaju na društvenu odgovornost.

Na poziv ovogodišnje selektorke salona Natalije Vujošević, radove će predstaviti umjetnici i umjetnički kolektivi i to: Dante Buu, Srđa Dragović, Lenka Đorojević i Matej Stupica, Adrijana Gvozdenović,  KANA / Ko ako ne arhitekt, Irena Lagator Pejović, Danilo Prnjat i Mirko Radonjić.

Organizatori salona su Prijestonica Cetinje i Narodni muzej Crne Gore, a njegovu realizaciju podržalo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

{{komentar.osoba}} :

{{komentar.tekst}}